Şifonarea cămăşilor - Cunoşti detaliile ţesăturilor utilizate în comerţ?

 

“ Vreau o cămaşă dintr-un material care să nu se şifoneze”, “ Mi-ar plăcea să pierd mai puţin timp la călcare şi să îmbrac mai repede cămaşa”, “ Soţia mea este cea care îmi calcă hainele, i-ar plăcea să am cămăşi în garderobă care să nu se şifoneze. Aş vrea să-i uşurez munca”, “Nu ţin cont dacă se şifonează sau nu, nu mă deranjează” – sunt câteva fraze din conversaţiile pe care le am cu doritorii când apelează la serviciile mele. Părerile sunt împărţite şi diferă de gustul fiecăruia.

Totuşi, după un anumit timp, am realizat la ce se referă aceştia când spun “ cămaşă care să nu se şifoneze”. O statistică de 90% dintre ei, când spun “cămaşă care să nu se şifoneze” se referă de fapt la cămaşa concepută din material alb. Am făcut legătura imediat – culoarea albă este cea mai solicitată de către bărbaţi. Este cea mai elegantă dar şi cea mai pretenţioasă şi greu de întreţinut. Atunci când începe să se şifoneze cămaşa albă, se observă imediat, fiind culoare deschisă.

Majoritatea nu cunosc informaţii legate de materiale şi îi înţeleg, pe bună dreptate, sunt preocupaţi cu alte lucruri care să le asigure traiul, nu îi caută nimeni cu informaţia. De aceea atunci când îmi păşeşte pragul un doritor, pot sta cu acesta chiar şi aproximativ 10 minute de vorbă numai despre materiale, pentru că vreau să fiu transparent şi să ştie exact ceea ce achiziţionează.

Consider că îţi sunt foarte utile aceste informaţii şi te-ar putea ajuta pe viitor. În comerţ, cele mai utilizate materiale pentru confecţionarea cămăşilor sunt:
1. Bumbac 100%.
2. Bumbac în combinaţie cu Polyester sau Polyester 100%.
3. Bumbac 100%, tratat pentru evitarea şifonării. Acesta are denumirea de material “Non-Iron”.

1. Bumbacul 100% - este materialul conceput din fir natural, cunoscut sub numele de Regele Necontestat Al Ţesăturii Cămăşilor. Ţesătura fină din bumbac are majoritatea proprietăţilor fizice pe care un om şi le-ar putea dori: nu are reacţii adverse în contactul cu pielea, lasă corpul să respire, scade gradul de a transpira, este absorbant al umidităţii, durabil iar singurul dezavantaj al acestuia, este că la un moment dat are tendinţa de a se şifona.

2. Bumbacul în combinaţie cu polyester sau polyester simplu 100% - este materialul din fir natural în combinaţie cu un produs chimic macromolecular sau fir sintetic 100%. Mai exact pe înţeles, este plastic. Este folosit pentru fabricarea cămăşilor pentru a se obţine un preţ mai scăzut, este rezistent la şifonare şi se spune că este mai durabil. Însă acesta poate provoca mâncărimi, alergii, nu lasă corpul să respire şi transpiri destul de rău, deoarece ţine transpiraţia aproape de corp. Nu cred că vrei să fii prin preajma acelei persoane. Acesta nu este recomandat persoanelor cu pielea sensibilă şi nici copiilor!
Recunoşti acest material dându-i foc. Vei observa imediat că începe să scoată fum şi să se topească precum un plastic.
Urmăreşte videoul de mai jos:

 

 

3. Bumbacul 100% tratat pentru evitarea şifonării, poartă denumirea de material “Non-Iron” şi este conceput din fir natural dar tratat termic.

Personal, folosesc materiale din bumbac 100% sau Non-Iron tratate pentru evitarea şifonării, deoarece chiar şi mie mi-ar plăcea să port cămăşi din aceste fire şi nu sunt dăunătoare pentru corpul uman. Pe deasupra, furnizorul meu de materiale a fost ales după criteriile solicitate de doritori şi îndeplineşte Standardul 100 Oeko-Tex ® ( Pe scurt, Standardul 100 Oeko-Tex înseamnă Încredere În Textile. Producătorul de materiale NU a folosit substanţe interzise pentru tratare şi NU sunt dăunătoare omului)

 

 

 

Ce îţi recomand?

Îţi recomand ca atunci când ai în vedere achiziţionarea unei cămăşi, să te uiţi ca materialul acesteia să fie din bumbac 100%, fir natural, chiar dacă la un moment dat are tendinţa de a se şifona. Dacă eşti mai pretenţios şi îţi doreşti de la aceasta să nu se şifoneze, pentru culorile deschise precum alb, roz, rose quartz, bleu, poţi alege bumbacul Non-Iron. La culorile închise: negru, vişiniu, marsala, kaki, etc ,nu este nevoie de un material tratat pt şifonare, deoarece acestea fiind culori închise, nu se observă. Nu opta niciodată să porţi polyester, mai exact plasticul.

Ca să îţi faci o idee despre diferenţa dintre Bumbac vs Polyester, îţi dau un mic exemplu: este ca şi cum ai avea de ales între o roşie de grădină crescută natural cu gust dar care nu arată perfect şi una crescută în solar special cu chimicale, care arată perfect rotundă. Când muşti din cea crescută chimic, nu simţi niciun gust, nu extragi mineralele necesare dar îţi place cum arată, în timp ce roşia crescută natural are un gust admirabil, extragi toate mineralele din ea doar că pielea este puţin mai tare si nu are perfectă forma.
Ce alegi?

 

Dragoş Prioteasa ( care îţi oferă informaţii pt a cunoaşte exact ceea ce achiziţionezi )